Rosenfors Vandrarhem
Välkommen Boende Se och göra Historia Boka Kontakt   
Vandrarhem i Herrgårdsmiljö

Rosenfors Herrgård uppfördes av ryttmästare Axel Adlersparre 1806. Troligen med en del material från Borgholms Slott vilket var vanligt förekommande i trakten. Man tillsatte en delegation för att undersöka ryktena. Då delegationen kom till Kalmar möttes dem av underrättelsen att slottet den 14 oktober 1806 härjats av eld. Delegation återvände till Stockholm med oförättat ärende.

Då Karl XV under några höstar på 1860–talet jagade på Öland bodde han hos fogde Eneman på Rosenfors Herrgård.

Den 29 e januari 1874 sålde fogde Eneman rosenfors till ”Sällskapet för inhemsk silkesodling”. Detta sällskap hade bildats under beskydd av dåvarande kronprinsessan Josefina. Man anlade så kallade magnanerier, silkesodlingar med mullbärsträd. Man försökte få fram en stark silkesmask. Den 31 oktober 1892 sålde sällskapet Rosenfors till den engelska torrdocksägaren Bengt Magnus Lindwall från London.

I början av 1900-talet ägdes Rosenfors av fröknarna Emma och Maria Nordensköld som trivdes med att driva det lilla lantbruket som även innefattade frukt och bär odlingar.

1916 köpte Ölands norra mot fastigheten av systrarna. Boningshuset ändrades nu till tingshus. I källaren inrättades ett häkte för de anklagade där de fick sitta medan de väntade på sin rättegång.

Efter att det nya stadshuset på stan stod färdigt erbjuds häradshövding Wullt  att köpa Rosenfors 1939. Rosenfors blev återigen ett boningshus och familjen Wullt tog hjälp av arkitekt Gösta Gerdsjö för ombyggnationerna.

Häradshövdingens fru Gudrun Wullt som var ordförande i norra Ölands lottakår var en oöverträffad festarrangör. För att samla in pengar till Lottakåren ordnade hon fantastiska cirkusföreställningar som man inte nog kunde rosa i pressen. I en tid av svårmod och oro blev detta så älskat av invånarna.

Året 1956 invigdes Rosenfors som vandrarhem i STFs ägo. Detta stod att läsa i STFs tidning nr. 4 i juni 1956…

"En mild vårvind kom den vita flaggan med föreningsmärket att blåsa ut som ett frejdigt välkomsttecken. Rosenfors senaste ägare, häradshövdingeparet Wullt, har vårdat och älskat varje träd och blomma på sin gård och utforskat gårdens historia, som har plats för sådana ord som domarring, silkesmastodling, kungajakt, tingssal och arrestlokal.

Gästerna på detta präktiga vandrarhem kommer säkert att hjälpa STF att vårda det i förra ägarnas anda. Rosenfors är värt att vårdas. Rosenfors erbjuder ett vandrarhemsboende i herrgårdsmiljö. På Rosenfors kan man sitta eller strosa i den stora och vackra trädgården. I trädgården finns många olika träd, bland annat valnötsträd som skänker många nötter i skördetid.

Närhet till Borgholms slottsruin, alvar, havsbad och simhall. Gångavstånd till Borgholms utbud av restauranger och affärer. "


Källor: (Ofullständiga)
Häradshövding Harald Wult anteckningar om Rosenfors historia 1954.
Skattläggningskarta Rosenfors 1820.